Dostupni linkovi

Zajbert: Nemačka ne menja politiku prema migrantima


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka vlada zadržaće svoju dosadašnju politiku prema migrantima, uprkos porazu partije kancelarke Angele Merkel na juče održanim regionalnim izborima, rekao je danas portparol kancelarke.

"Savezna vlada nastavlja svom snagom svoj politički kurs vezan za izbeglice na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekao je portparol Štefan Zajbert, dan posle izbornog poraza Merkelkine Hrišćansko-demokratske Unije (CDU) i jačanja nacionalističke partije Alternativa za Nemačku (AfD), što je pripisano kancelarkinom velikodušnom stavu prema prihvatu migranata.

Zajbert je rekao da je cilj da se nađe trajno zajedničko evropsko rešenje koje će dovesti do toga da se u svakoj zemlji znatno smanji broj dolazaka migranata. Portparol je odbio da analizira rezultate regionalnih izbora i za to je uputio novinare na političke partije.

Neki politički zvaničnici iz redova konzervativaca ocenili su posle regionalnih izbora da kancelarka mora da promeni svoju politiku i odredi gornji limit za prihvat migranata u Nemačku, gde je 2015. godine stiglo 1,1 milion tražilaca azila.

Tako je Horst Zehofer, vođa CSU-a, bavarske ćerke stranke Merkelkinog CDU-a, koji se protivi njenoj migrantskoj politici, izjavio da odgovor na izborni poraz "ne može biti nastaviti kao pre".

Angela Merkel se zalagala za rešenja za prihvat migranata na evropskom nivou i za kontroverzni sporazum između Turske i EU koji treba da se finalizuje na samitu EU 17. i 18. marta.

XS
SM
MD
LG