Dostupni linkovi

Rojters: „Poziv na buđenje“ Angeli Merkel posle izbora


Angela Merkel

Kritičari nemačke kancelarke Angele Merkel zbog njene politike otvorenih vrata prema izbeglicama pozvali su je da promeni kurs posle izbora u tri pokrajine, na kojima su njeni konzervativci kažnjeni, a antiimigrantska stranka ostvarila dobar rezultat, prenosi Rojters.

Merkelina Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) izgubila je podršku u Baden-Viretembergu, Rajnhald-Palatinateu i istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt. To je bilo prvo glasanje na kojem su građani mogli da ocene njenu politiku prema migrantima.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AFD), koja se protivi primanju migranata, dobila je četvrtinu glasova u Saksoniji-Anhalt i postala druga najveća stranka u toj pokrajini, a ostvarila je dobar rezultat i u ostale dve pokrajine.

"Poziv na buđenje" je naslov na prvoj strani današnjeg izdanja lista "Hanadelsblat", sa karikaturom Merkelove koja jedva drži tegove u bojama nemačke zastave.

"Nastavak istim putem više nije opcija", piše u uredničkom komentaru ovog poslovnog dnevnika.

Andreas Šojer, generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, sestrinske partije Merkeline CDU, rekao je da Nemačka treba da pronađe brza i efikasna rešenja za ograničavanje priliva migranata.

Nemačka je do sada primila oko 1,1 miliona izbjeglica i migranata iz zemlja zahvaćenih ratovima na Bliskom istoku i siromašnih država iz Azije i severne Afrike.

XS
SM
MD
LG