Dostupni linkovi

Rusija očekuje predstavnike sirijske vlasti na pregovorima u Ženevi


Marija Zaharova, portparol MVP Rusije

Sirijski predsjednik Bašar al Asad je izjavio da će delegati Vlade prisustvovati mirovnim pregovorima o sirijskom sukobu koji treba da počnu u Ženevi sljedeće sedmice, saopštilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Damask tek treba zvanično da potvrdi učešće u pregovorima.

Na pitanje da li je Moskva, bliski saveznik Asada, ohrabrila Damask da prisustvuje pregovorima, portparol ruskog Ministarstva Marija Zaharova je odgovorila: "Oni ne odbijaju. Rekli su odmah da će da učestvuju, oni su spremni, prvi će da stignu na pregovore gdje god da je potrebno".

Sirijski ministar vanjskih poslova treba da u subotu, na konferenciji za novinare u Damasku, formalno objavi stav Vlade o pregovorima u Ženevi.

Moskva je uvjerena da specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura treba da donese odluku o uključenju etničkih Kurda u mirovne pregovore o Siriji, rekao je danas na konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da bi održavanje mirovnih pregovora bez njihovog učešća bila "demonstracija slabosti" međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG