Dostupni linkovi

U napadu u Tel Avivu jedno mrtvo, dvoje ranjeno


Ilustracija
Ilustracija

Najmanje je jedna osoba ubijena, a devet je nožem ozlijedio palestinski napadač u luci Jaffa u Tel Avivu, četvrt sata prije nego što je nekoliko kilometara dalje američki potpredsjednik Joe Biden počeo sastanak s bivšim izraelskim predsjednikom Šimonom Perezom.

Napad je izveden blizu plaže koju posjećuje mnogo turista, objavila je policija i rekla da je napadača ubila.

"Terorist, ilegalni stanovnik koji je došao negdje s palestinskih teritorija, ušao je u Jaffu i nasumice izbo ljude nožem", rekao je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai za Vojni radio.

Ranije su trojica palestinskih napadača ubijena kada su izvela izdvojene napade na Izraelce.

Napadi nožem od 1. listopada odnijeli su život 183 Palestinaca, 28 Izraelaca, jednog Amerikanca, jednog Eritrejca i Sudanca. Većina ubijenih Palestinaca su počinitelji napada nožem.

Američki potpredsjednik počeo je u utorak posjet Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku između izraelske vlade i Bijele kuće nezadovoljne što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao planirani sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu.

Bijela kuća je objavila da je Netanyahu otklonio ponudu za razgovor s Obamom planiran 18. mart i iznenađena je što je o tome doznala iz medija.

"Izvješća da nismo mogli uskladiti premijerov raspored su netačna", saopštila je Bijela kuća.

Netanyahu je namjravao u SAD-u prisustvovati konferenciji proizraelskog lobija Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) 20. marta. ali navodno nije bilo moguće dogovoriti susret s predsjednikom Barackom Obamom jer on istog dana putuje u posjet Kubi. Pokušaji da se sastanak dogovori ranije 18. marta nisu uspjeli pa je Netanyahu odlučio da uopšte neće putovati u SAD, javili su izraelski mediji.

Odnosi Obame i Netanyahua su bili napeti zbog Netanyahuova protivljenja nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom.

XS
SM
MD
LG