Dostupni linkovi

Hadžialić: Dijaspora i švedski privrednici žele investirati u BiH


Denis Zvizdić, predsjedavjući vijeća ministara

Najmlađa ministrica u Vladi Švedske Aida Hadžialić istakla je nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kako će Švedska pomoći BiH u razvoju ekonomije i njenom putu ka Evropskoj uniji.

Zvizdić i Hadžialić razgovarali su o segmentu ekonomije, obrazovanja i evropskim integracijama. Istaknuto je kako Švedska koja već dvije decenije diplomatski i finansijski pomaže BiH, daje punu podršku zemlji te da smatraju da ima prostora za proširenje ekonomske saradnje, a sve s ciljem jačanja bh. ekonomije.

"Preko 80.000 ljudi je porijeklom iz BiH u Švedskoj. To je velika dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti ne samo ekonomski potencijal velikog srce jer vjerujemo da BiH treba biti dio EU. Ali da bi se to postiglo važan dio je ekonomski razvoj kako bi se standard života razvio i u tome smjeru Švedska želi podržati BiH", rekla je Hadžialić švedska ministrica obrazovanja.

Dodala je kako i švedski investitori vide BiH i zemlje regija kao potencijalno tržište i šansu za povećanje izvoza svojih proizvoda i usluga. U tom cilju započeti su i razgovori o održavanju Business foruma u Švedskoj na kojem bi se predstavili projekti naših privrednika iz sektora energetike, industrije -prvenstveno drvne i metalne, transporta i dr.

"To bi bila prezentacija naših ekonomskih potencijala za koje bi švedski investitori bili zainteresovani. Mislim da ćemo realizirati taj projekat", rekao je kratko Zvizdić.

S ministricom i predstavnicima švedske vlade Zvizdić je razgovarao i segmentu obrazovanja gdje je Hadžialić izrazila želju da pomogne našoj zemlji u razvoju obrazovnog sektora.

XS
SM
MD
LG