Dostupni linkovi

Hrvatska podržava transformaciju KSB u vojsku Kosova


Josip Buljević
Josip Buljević

Hrvatska podržava transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova, saopštio je u ponedeljak u Prištini hrvatski ministar odbrane, Josip Buljević, javlja dopisnica RSE.

Buljević se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu gde će se sastati sa državnim vrhom.

Poseta je počela sastankom s kosovskim ministrom snaga bezbednosti, Hakijem Demolijem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Buljević je kazao da će se raditi na tome da prijateljski odnosi dveju zemalja postanu bratski. Naveo je da svaki put kad dođe na Kosovo vidi napredak u svim sferama društvenog života.

“Cilj nam je stvoriti mozaik država na jugoistoku Evrope koje neguju evroatlanske vrednosti, a tu Kosovo vidimo kao značajan faktor. Primer Crne Gore i njezinog napretka na putu u NATO nas veseli. Želio bih da Kosovo ide u tom smeru i da bude što uspešnije i brže. U tom smeru ćete imati podršku Ministarstva odbrane Republike Hrvatske”, kazao je on.

“Vidim i da je značajan napredak postignut u kosovskim snagama. Ono što mogu reći u ime Republike Hrvatske jeste da mi želimo da se ta transformacija izvrši što brže i što uspešnije. Mislim da su kosovske snage vrlo kvalitetne. U to smo se uverili kroz međusobnu saradnju i naše je stajalište da što se pre dogodi ta transformacija to bolje. Zaista smo spremni da pružimo svu podršku tome”, dodao je Buljević.

Kosovski ministar, Haki Demoli kazao je međutim da je pitanje transformacije snaga u Vojsku Kosova talac aktuelne političke situacije, te dodao da je ministarstvo izvršilo sve pripreme za ovaj proces i da se čeka na političke uslove.

Hrvatski ministar će se u toku posete Kosovu sastati i sa predsednicom, Atifetom Jahjaga, te premijerom, Isom Mustafom.

On će posetiti i Glavni štab KFOR-a i NATO-a gde će razgovarati sa komadantom Guglielmom Luigiem Migliettom. Potom će se susresti i s hrvatskim vojnicima – pripadnicima Oružanih snaga RH raspoređenim u misiji KFOR-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG