Dostupni linkovi

Standard: EU Samit donosi dramatiče promene izbegličke politike


Bečki dnevnik Standard piše da ministri EU na sutrašnjem samitu u Briselu planiraju dramatične promene u cilju rešenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje takozvane „balkanske rute“. Austrijski list navodi da šefovi država i vlada planiraju da okončaju ilegalne migracije i kao prioritet postave zaustavljanje politike propuštanja od Grčke do Nemačke.

Standard naime piše da se, na osnovu dokumenta u koje su, kako tvrde, imali uvid, predviđa da Atina mora odmah da napravi mesta za 50.000 potencijalnih tražilaca azila kao i da će Grčka dobiti pomoć EU. Iz predloga, kako ocenjuju, proizilazi da dosadašnji priliv migranata zahteva da ruta preko Zapadnog Balkana bude zatvorena. Dalje se navodi da bi migranti koji nemaju šanse da dobiju azil, trebalo odmah da budu premešteni u Tursku.

"Iregularan talas migracije duž balkanske rute se prekida. Ova ruta je sada zatvorena", piše u izjavi koja bi trebalo da bude usvojena na Samitu, navodi Standard.

Mnoge mere koje se planiraju baziraju se na dogovorima koji treba da se zaključe sa Turskom.

Polazi se od toga da će Turska odmah konstruktivno učestvovati u kontroli spoljne granice na Egejskom moru i one migrante koji ne mogu dobiti azil u Evropi prihvatiti u sklopu readmisije.

Planiran je poseban sporazum o readmisiji EU sa Turskom, koji treba da stupi na snagu 1. juna.

Pre toga, na osnovu bilateralnih sporazuma, treba da se deluje iz Grčke.

Takođe, predviđeno je i direktno preseljenje sirijskih izbeglica iz Turske u države EU.

Što se tiče EU, u izjavi se nabraja niz mera koje narednih nedelja treba da budu primenjene.

Kako bi se sprečile posledice zatvaranja balkanske rute, to jest nagomilavanje hiljade izbeglica, EU izražava spremnost da učini maksimalno kako bi podržala Grčku u ovom teškom trenutku.

Reč je o kolektivnoj odgovornosti Unije, koja zahteva brzu i efikasnu mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, ali i doprinosa zemalja članica, navodi se u dokumentu.

Drugi deo se tiče bezbednosti, a predviđeno je da Fronteks pod hitno uputi dodatne službenike u Grčku, na granicu Makedonije i Albanije.

Takođe je predviđeno da se obezbedi funkcionisanje prvih prihvatnih centara, gde će izbeglice biti registrovane i pripremane za raspodelu na države EU.

Do 1. aprila, najkasnije, treba dalje države članice EU da stave na raspolaganje službenike Fronteksu, a Evropol da pojača borbu protiv krijumčara.

Dogovor sa Samita treba da doprinese da se do kraja godine sve zemlje vrate Šengenu, do kada bi kontrole na granicama unutar Šengena trebalo da postanu prošlost, dodaje se u dokumentu u koji je bečki list imao uvid.

XS
SM
MD
LG