Dostupni linkovi

Ambasador Skat: Istraga o pogibiji državljana Srbije još traje


Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je danas da istraga o pogibiji dvoje radnika ambasde Srbije u Libiji još traje.

"Čekamo rezultate. Ja ne očekujem da će to biti sjutra ili prekosjutra, nego treba da dodjemo do cijele istine oko toga", kazao je Skat novinarima u Beogradu.

On je ponovio da su izjave koje su došle iz Pentagona o tome da srpski državljani nisu stradali u bombardovanju američkih snaga, nisu bile izjave američke vlade jer nema svih činjenica.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da bi "u narednim danima moglo da se radi na pitanju budućnosti" diplomatsko konzularnog predstavništava u Libiji, čime će biti riješeno i pitanje mandata ambasadora Olivera Potežice .

"Ja sam juče na sednici vlade postavio to pitanje. Mislim da ćemo u narednim danima sa premijerom i bezbjednosnim strukturama raspraviti to pitanje i pokušati da dođemo do adekvatnog odgovora", naveo je on.

On je dodao da ako bi se Srbija rukovodila samo pitanjem bezbjednosti, morala bi da zatvori barem tri ambasade.

"Situacija u Iraku se komplikuje. Naši stručnjaci govore da je ona kao u Libiji. Teško je donijeti odluku o zatvaranju ambasada, naročito gdje ima naših ljudi i naših političkih i ekonomskih interesa", kazao je Dačić novinarima u Skupštini grada.

Na pitanje kada će Potežica biti u Srbiji, Dačić je rekao da očekuje da u roku od nedjelju do dve sa premijerom završi "taj deo političkih odluka" o diplomatskim konzularnim predstavništvima.

Dačić je kazao da će se danas i sutra sastati sa porodicama poginulih srpskih diplomata kako bi vidio kako im se može pomoći.

Ministar inostranih poslova je kazao da se iz svega ovoga moraju izvući pouke, odnosno da se napravi jedinstven stav šta je intresu Srbije kada su u pitanju diplomatsko konzularna predstavništva, kao i eventualne zakonske izmjene o regulisanju radnih odnosa u MIP-u.

Govoreći o toku istrage o pogibiji Sladjane Stanković i Jovice Stepića, Dačić je kazao da je važno da se od Libije dobije što više zvaničnih informacija iz istrage koja je vodjena o stradanju diplomata.

XS
SM
MD
LG