Dostupni linkovi

Vijeće ministra: Ne tražimo vraćanje "bijelog hljeba"


Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH nije, niti bi ikada tražio vraćanje "bijelog hljeba", odnosno naknade za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po isteku mandata, saopšteno je danas iz ove institucije.

U saopštenju se ističe da predsjedavajući Vijeće ministara BiH Denis Zvizdić u potpunosti podržava odluku Doma naroda BiH o ukidanju "bijelog hljeba", koja će kroz dalju zakonsku proceduru biti ugrađena i postati dio konačnog teksta Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je predložilo Vijeće ministara.

Iz ove institucije saopšteno je da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH uputili u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije nego što je u parlamentu BiH usvojen zakon kojim se ukida pravo na takozvani bijeli hljeb.

Prijedlog zakona, kojim se osim umanjenja niza naknada predviđa i vremensko smanjenje naknade za "bijeli hljeb" sa 12 na šest mjeseci Vijeće ministara je utvrdio na 32. sjednici 19. novembra 2015. godine na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, saopšteno je.

"U međuvremenu je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 2. marta 2016. godine usvojio ukidanje naknade za `bijeli hljeb`", podsjećaju iz Vijeća ministara.

Dom naroda usvojio je ove sedmice zakon kojim se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika da 12 mjeseci po isteku mandata primaju platu.

XS
SM
MD
LG