Dostupni linkovi

UN: Sporazum o prekidu vatre u Siriji načelno se poštuje


Stefan de Mistura
Stefan de Mistura

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da se sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji, uprkos sporadičnim incidentima, uglavnom poštuje.

"Primirje se načelno poštuje. Nažalost, moramo da priznamo da se borbe još uvek odvijaju u pojedinim oblastima u Siriji", rekao je izaslanik UN.

On je naveo "da je situacija krhka, kao i da uspeh nije garantovan, ali da se primećuje izvestan napredak u Siriji".

De Mistura je naveo da je jedan od zadataka formirane Komisije zadužene za praćenje poštovanja primirja u Siriji priprema terena za redovne isporuke humanitarne pomoći u opkoljena mesta Sirije.

Isporuke humanitarne pomoći bile su obustavljene zbog učestalih sukoba.

Prema njegovim rečima, od početka primirja znatno je smanjeno nasilje u Siriji, što uliva nadu za nastavak mirovnih pregovora izmedju sukobljenih strana koji su prekinuti prošlog meseca.

De Mistura je naveo da rastu očekivanja pred novu rundu mirovnih pregovora u Ženevi koja je zakazana za sledeću nedelju.

Sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji, koji je na snazi već šest dana, prva je inicijativa koja bi mogla da doprinese okončanju petogodišnjih sukoba u Siriji, u kojima je poginulo više od 250.000 i raseljeno nekoliko miliona Sirijaca.

XS
SM
MD
LG