Dostupni linkovi

Pakistan : Čovjek u bjekstvu nakon što je ubio dvije sestre


Pakistanska policija organizovala je potjeru za muškarcem koji je "zbog zaštite časti" ubio dvije rođene sestre u pokrajini Pendžab, objavili su u srijedu lokalni zvaničnici.

Odbor za zaštitu ljudskih prava u Pakistanu je saopštio da je više od 500 muškaraca i žena ubijeno prošle godine iz sličnih pobuda na teritoriji ove države.

U većini slučajeva niko ne bude kažnjen za ubistva. Izvršioci su uglavnom muški rođaci, a žrtve žene za koje tvrde da su "osramotile" porodicu, saopšteno je iz ove organizacije za zaštitu ljudska oprava.

Policija je trenutno u potrazi za osumnjičenim Muhamedom Asifom (29), koji se od sinoć nalazi u bjekstvu, nakon što je prethodno ubio svoje sestre Foziju Bibi (22) i Suriju Bibi (24).

"Muhamed Asif je sinoć ubio svoje dvije sestre zbog njihovog karaktera i načina života, koji mu se nijesu dopadali", rekao je za Reuters policajac Tarik Mehmud dodavši da je Fozija upucana u grudi, a Surija u stomak.

Komšije i rođaci su obavijestili policiju da se radi o "ubistvu iz časti", pošto je Asif sumnjao da njegove sestre imaju ljubavne veze.

U saopštenju policije se navodi da je Asif prethodno bio uhapšen zbog ubistva majke prije četiri ili pet godina, ali je oslobođen nakon što su ga "pomilovali" članovi njegove porodice.

Prvi pakistanski Oscar dobila je u ponedjeljak rano ujutro rediteljica dokumentaraca Sharmeen Obaid Chinoy za film koji se bavi jednom od važnih tema koje zadiru u prava žena u toj zemlji - ubistvima iz časti. Naslov filma je “Djevojka u rijeci: cijena praštanja”, a rediteljica je, primajući Oscar, rekla da joj je pakistanski premijer obećao izmjenu brutalnih tradicionalnih zakona i običaja u zemlji.

XS
SM
MD
LG