Dostupni linkovi

Prvi slučaj virusa zika potvrđen i u Slovačkoj


Ilustracija
Ilustracija

U Slovačkoj je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom zika, kod žene koja se vratila iz Južne Amerike, a primljena je prošle sedmice u bolnicu u Prešovu, saopštio je u srijedu u Bratislavi slovački ministar zdravlja Vilijam Čislak.

Ministar je danas na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je podozrenje da se radi upravo o tom virusu potvrdila analiza laboratorije u Hamburgu kao i da je žena hospitalizovana sa blagim simptomima u srijedu prošle sedmice.

"Imala je kliničke simptome. U bolnicu su je smestili u srijedu, pustili u petak kada su simptomi nestali. Ne ugrožava nikoga. Obaviještena je da trenutno ne smije da dobrovoljno daje krv, ne preporučuje se da sada zatrudni", kazao je Čislak.

Slovakinja se zarazila u Južnoj Americi, a slovački ministar dodao je da su i drugi slučajevi virusa zika u Evropi prenijeti iz zemalja gdje ih prenose komarci.

Krajem prošle sedmice prva dva slučaja zaraze virusom zika za koji se pretpostavlja da može da izazove rijetku mikrocefaliju kod beba prijavila je i Češka, kod žene koja je bila na odmoru Dominikanskoj Republici i muškaraca koji se vratio sa ostrva Martinik.

XS
SM
MD
LG