Dostupni linkovi

Deset hiljada izbeglica blokirano na makedonskoj granici


Izbeglice na makedonskoj granici
Izbeglice na makedonskoj granici

Grčka policija je saopštila da je do 10 hiljada izbeglica – uglavnom Sirijaca i Iračana – blokirano na graničnom prelazu sa Makedonijom Idomeni u pogoršanim uslovima zbog strožih mera kontrole i prijema izbeglica u zemljama duž balkanske rute.

Stotine malih šatora jutros je postavljeno na polja oko zvaničnog kampa za migrante sa grčke strane granice, javlja AP.

Evropska komisija (EK) izrazila je danas zabrinutost zbog incidenata na makedonsko-grčkoj granici u ponedeljak gde je makedonska policija bacala suzavac na izbeglice.

U Makedoniju je u ponedeljak pušteno samo 30 migranata.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas je istakao da snimci incidenata na granici "još jednom pokazuju da je potrebno zajedničko, evropsko rešenje izbegličke krize".

Komesar EU za humanitarnu pomoć Hristos Stalijanides rekao je da će sutra predložiti plan unutar EU o pružanju hitne pomoći, dodajući da je Grčka zatražila podršku od 480 miliona evra u opremi i osoblju za formiranje privremenih kampova za 100 hiljada izbeglica koliko se očekuje narednih dana.

Procenjuje se da je zbog zatvaranja granica na balkanskoj ruti u Grčkoj blokirano oko 22.000 migranata i izbeglica.

Prizori migranata koji očajnički pokušavaju da dođu do zapadne Evrope preko Balkana pokazuju da je hitno potrebno održati samit EU, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Potrebno je da razmotrimo tešku situaciju u Grčkoj i da se, što je pre moguće, vratimo sistemu Šengena", rekla je ona.

Nemačka kancelarka je rekla da je cilj da se napravi mehanizam raspodele izbeglica koje stižu Grčku u druge evropske zemlje, ali da izbeglice ne mogu birati gde će tražiti azil.

"Izbeglice nemaju pravo da kažu: "želim azil u odredjenoj zemlji EU", rekla je Merkel.

Merkelova će razgovarati sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom o migrantskoj krizi uoči samita EU sa Turskom u petak, 4. marta, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika.

Visoki komesarijat za izbeglice (UNHCR) je upozorio danas da se Evropa nalazi na ivici samonametnute humanitarne krize.

Istovremeno, predstavnica UNHCR Melisa Fleming u intervjuu za grčku agenciju ANA kaže da se svet "suočava sa najgorom humanitarnom krizom od Drugog svetskog rata".

"Ono sa čim se Grčka suočava nije fer", navela je Flemingova.

“Hjumen rajts voč” (Human Rights Watch) je saopštio da je “diskriminatosko zatvaranje granica” i ograničenja prolaza izbeglica koje je uvela Austrija uzrok jučerašnjeg incidenta u Idomeniju.

XS
SM
MD
LG