Dostupni linkovi

Nagrada hrvatsko-češkom arhitekti Vladi Miluniću


Vlado Milunić

Vlado Milunić, češki arhitekt hrvatskog porijekla, autor poznate "Kuće koja pleše" u Pragu, u četvrtak 3. ožujka slavi 75. rođendan i tim povodom Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba dodijelilo mu je Nagradu „Marija i Stjepan Radić“.

Priznanje mu je dodijeljeno zbog, kako stoji u obrazloženju, "njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njegovom višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od šireg društvenog interesa".

Kuća koja pleše
Kuća koja pleše

Hrvatsko-češko društvo podsjeća da Milunić već 60 godina živi u Češkoj gdje je ostvario vrijedna i od struke, korisnika te publike priznata djela suvremene arhitekture, među kojima se kao najpoznatija u europskim i svjetskim razmjerima ističe poslovna zgrada na obali Vltave u Pragu poznata kao "Kuća koja pleše" dovršena prije 20 godina.

"Osim što je simbol modernog Praga, 'Kuća koja pleše' na određen način simbolizira i hrvatsko-češke odnose koje su kroz stoljeća obilježili i Hrvati koji su dugi niz godina živjeli i djelovali u Češkoj, među kojima se ističu Faust Vrančić, Josip Filipović, Vlaho Bukovac, Vladimir Prelog, Branko Gavella i Zvonimir Rogoz", navodi se u obrazloženju.

XS
SM
MD
LG