Dostupni linkovi

Parlamentarci OEBS o migrantskoj krizi, objavljen izveštaj


Poslanici iz 57 zemalja učesnica OEBS-a raspravljali su danas o migrantskoj krizi i načinima ojačavanja kolektivnog odgovora, a objavljen je i specijalni izveštaj sa konkretnim predlozima, uključujući razvijanje mera za bolje funkcionisanje mehanizma ponovnog naseljavanja.

Tokom debate na završnoj sednici zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a danas su govorile desetine parlamentaraca iz zemalja u koje izbeglice i migranti pristižu, kroz koje prolaze i koje su im krajnje odredište, a obratio se i evropski komesar za humanitarnu pomoć i rukovođenje krizom Hristos Stilijanides, saopštio je OEBS.

Istakavši da kriza stavlja na probu jedinstvo i principe Evrope, on je poručio da je odgovornost svih ogromna, te da "nijedna zemlja niti akter ne može da odgovori na razmere i kompleksnosti izazova".

"Moramo da radimo svi zajedno. To je jedini izbor koji imamo, i izbor koji smo već napravili. Moramo da ga poštujemo", rekao je Stilijanides.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva je rekao da će "sveobuhvatno, efikasno i održivo rešenje krize proisteći samo iz kolektivnog traganja, volje i akcije" i da "OEBS može i mora da učini više".

Parlamentarci su raspravljali o podeli tereta, uzrocima krize, opasnostima rasparčanog pristupa, primeni kvota, finansiranju zemalja iz kojih migranti potiču i u koje stižu, integraciji migranata, Dablinskim propisima, trgovini ljudima, ljudskim pravima izbeglica i migranata.

Razgovarali su i o predlozima sadržanim u najnovijem specijalnom izveštaju o krizi, koji je pripremilo rukovodstvo Komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Postoji zabrinjavajuća tendencija da se izbeglice učine žrtvenim jarčevima, da se zatvaraju granice i reaguje sa strahom. Neopravdano povezivanje izbeglica sa terorizmom veoma zabrinjava, kao i rastuće odbijanje da se zaštite oni koji beže od nasilja", rekla je predsedavajuća Komiteta Izabel Santos, koja je predstavila izveštaj.

U izveštaju se OEBS-u preporučuje da uspostavi koordinaciju na visokom nivou kako bi ojačao svoj rad po pitanju migranata i izbeglica, misiju na terenu za migracije, da poboljša saradnju sa mediteranskim partnerima i poveća razmene najbolje prakse na parlamentarnom nivou.

XS
SM
MD
LG