Dostupni linkovi

Tači izabran za novog predsednika Kosova

Kandidat DPK Hašim Tači izabran je u trećem krugu glasanja za predsednika Kosova. Izboru prethodili sukobi pristalica opozicije i policije na ulicama Prištine i aktiviranje suzavca u Parlamentu

- Hašim Tači u prvom i drugom krugu glasanja, nakon više prekida rada parlamenta zbog aktiviranja suzavca, nije dobio potreban broj glasova za izbor predsednika;

- Kandidati za novog predsednika Kosova su Hašim Tači i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova;

- Na ulicama Prištine došlo do sukoba policije sa demonstrantima;

- Opozicija organizovala proteste kako bi se sprečio izbor kandidata vladajuće koalicije;

10:22 26.2.2016.

Za 11 časova zakazana je vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se bira novi predsednik Kosova. Kandidati su Hašim Tači i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova.

10:26 26.2.2016.

Aktuelnoj predsednici Kosova, Atifeti Jahjagi, petogodišnji mandat ističe 7. aprila ove godine, a prema Ustavu Kosova, izbor novog predsednika mora da se obavi najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika.

Predsednika Kosova Skupština bira tajnim glasanjem, dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika Skupštine, kojih je 120.

10:32 26.2.2016.

U 10 časova počela su okupljanja pristalica opozicije, a predsednik pokreta Samopredeljenje Aljbin Kurti kazao je da aktuelna vlast nema legitimitet da u trenutnoj političkoj situaciji izabere novog predsednika.

10:39 26.2.2016.

FOTOGALERIJA: Ujedinjena opozicija Kosova od srede protestuje na platou ispred Vlade i Skupštine Kosova. Oni su objavili da će u šatorima ostati neprekidno dok Vlada Kosova ne podnese ostavku.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG