Dostupni linkovi

Morales prihvatio poraz na referendumu u Boliviji


Evo Morales

Bolivijski predsednik Evo Morales nevoljno je danas prihvatio poraz na referendumu na kome je odbijen ustavni amandman koji bi mu dozvolio da se ponovo kandiduje za predsednika 2019. godine, za četvrti mandat.

"Izgubili smo demokratsku borbu, ali ne i rat", rekao je Morales na konferenciji za štampu u La Pazu i za poraz na referendumu optužio "prljavi rat" koji je vodila opozicija i "spoljnu zaveru". Upitan da li će u vladajućoj stranci početi proces biranja njegovog naslednika, on je podsetio da mu je ostalo još četiri godine na tom položaju. "Nije sada momenat da se govori o nasledniku. Ima puno vremena za to", rekao je Morales.

Gradjani Bolivije glasali su u nedelju na referendum protiv četvrtog mandata predsednika Eva Moralesa, koji je želeo da se kandiduje na narednim izborima s nadom da vlada zemljom do 2025. godine. Protiv odobravanja još jednog mandata glasalo je 51 odsto.

Morales (56), prvi je Indijanac koji je postao šef države, ugled je stekao jer je potekao iz običnog naroda i zato što se služio antiimperijalističkom retorikom. Njegova dugoročna moć do sada je ležala u ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bolivije, iako mu protivnici zameraju da nije dovoljno uradio protiv šverca droge i korupcije.

XS
SM
MD
LG