Dostupni linkovi

Bačen suzavac tokom sednice Predsedništva Skupštine Kosova


Skupština Kosova će u petak u 11 časova birati novog predsednika Republike Kosova. Kandidati za predsednika su lider Demokratske partije, Hašim Tači i Rafet Rama, takodje iz te partije. To je odlučeno na sednici Predsedništva ove institucije, a nakon jednog prekida pošto je opozicija tokom sastanka aktivirala suzavac. Nakon toga, sastanak je nastavljen u drugoj prostoriji bez opozicije.

U medjuvremenu, kosovska opozicija ispred zgrade Vlade i Skupštine od utorka protestuje protiv kosovskih institucija, i kako bi sprečila izbor Hašima Tačija za predsednika.

Lider Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da kosovske vlasti žele da „prokrijumčare izbor predsednika“. Iz Samoorpedeljenja su naveli da Tači više predstavlja kriminal i korupciju nego jedinstvo naroda.

Aktuelnoj predsednici Kosova, Atifeti Jahjagi, petogodišnji mandat ističe 7. aprila 2016., a prema Ustavu Kosova, izbor novog predsednika mora da se izvrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika.

Predsednika Kosova bira Skupština tajnim glasanjem, dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika Skupštine. Potrebno je najmanje dva kandidata za izbor predsednika, dok poslanici glasaju samo za jednog. Poslanici mogu tri puta da glasaju za predsednika. U prva dva kruga potrebna je dvotrećinska većina, ili preko 80 glasova, dok u trećem krugu predsednik se bira sa 61 glasom.

XS
SM
MD
LG