Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kremlj: Sporazum o Siriji doprinosi povećanju poverenja SAD i Rusije


Dmitri Peskov

Saradnja u rešavanju sirijske krize doprinosi povećanju uzajamnog poverenja između Rusije i SAD, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su Rusija i Sirija u stalnom dijalogu i da imaju slične, ali ne obavezno i identične stavove o rešenju krize.

"Moskva i Damask u mnogome imaju slične stavove o tome šta se dešava i o mogućnostima političkog rešenja, ali ti stavovi nisu apsolutno identični. Naravno, postoje razlike", kazao je Peskov.

Upitan da li je Damask učestvovao u pregovorima o sporazumu o prekidu neprijateljstva, Peskov je odgovorio da su to bili "bliski bilateralni rusko-američki razgovori" pošto Moskva i Vašington "mogu efikasno da doprinesu rešenju".

"Bašar Asad je legitimni predsednik Sirije, jedini legitimni predsednik Sirije. Naravno, on može da ima stavove o različitim modalitetima sirijskog rešenja. Ipak, u ovom slučaju Rusija i SAD će iskoristiti svoj uticaj i potencijal da bi se približila stanovišta zemalja koje imaju dijametrično različite stavove", naveo je Peskov.

XS
SM
MD
LG