Dostupni linkovi

Austrija nije donela nikakvu odluku o izbeglicama iz Avganistana


Austrija je za sredu 24. februar u Beču zakazala sastanak posvećen migrantskoj krizi, ali nije donela nikakvu odluku vezano za prijem migranata iz Avganistana, rečeno je danas agenciji Beta u ambasadi te zemlje u Beogradu.

Na sastanak "Zajedničko upravljanje migrantskom krizom" pozvani su Bugarska, Hrvatska, Slovenija i zapadnobalkanska šestorka koja obuhvata ;Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Kako je rečeno u austrijskoj ambasadi, sastanak se organizuje kako bi se usaglasilo "efikasno upravljanje migrantskom i izbegličkom krizom kroz koordinirani i sveobuvatni pristup svim aspektima".

Povodom izveštaja o zatvaranju granica za izbeglice iz Avganistana, u ambasadi navode da Austrija nije donela nikakvu odluku vezano za državljane te zemlje.

Makedonski mediji javljaju da se oko 500 izbeglica iz ;Avganistana ;nalazi u izbegličkom kampu Tabanovce uz granicu sa Srbijom pošto im navodno srpske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas danas je izjavio da Grčka diplomatski nastoji da ubedi vlasti u Skoplju da prihvate avganistanske izbeglice, budući da se već više hiljada imigranata nagomilalo na grčko-makedonskoj granici i u Pireju.

Policijski zvaničnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije su se prošle nedelje dogovorili da organizovano autobusima i vozovima prebacuju migrante koji predju makedonsko-grčku granicu.

Austrija je potom ograničila broj migranata koji preko njene teritorije idu dalje za zemlje EU na 3.200 dnevno, a broj podnosilaca zahteva za azil na 80 dnevno.

O izbegličkoj krizi razgovaraće ove nedelje, u četvrtak, i ministri unutrašnjih poslova EU.

XS
SM
MD
LG