Dostupni linkovi

London: Orešković i Vučić za suradnju u regiji


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavio je danas u Londonu da ne vidi kao konkurentske projekte željezničku prugu od Rijeke do Madjarske i prugu od grčke luke Pirej do Budimpešte, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da prethodna hrvatska vlada nije bila zainteresirana za zajedničke investicione projekte.

"Ne vidimo to kao konkurentske projekte", rekao je Orešković na konferenciji za novinare, dodajući da je prošloga tjedna o tome razgovarao s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom kao i o projektu LNG terminala na Krku, navodi Hina u izveštaju iz Londona gdje Orešković i Vučić sudjeluju na zapadnobalkanskom investicionom samitu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vučić je rekao da je vlada Srbije željela više zajedničkih projekata s Hrvatskom, ali da "nažalost, takvih projekata gotovo da i nema" pa je Srbija ušla u željezničko povezivanje sa srednjom i zapadnom Evropom preko Budimpešte.

" Nadam se da ćemo uspeti da prevladamo i naše bolesti iz prošlosti makar da racionalno razgovaramo o budućnosti", rekao je Vučić.

Orešković je rekao da ne želi da se bavi poviješću, nego budućnošću. "Treba otvoriti dijalog i suradjiivati. To je dobro za Hrvatsku i za regiju", dodao je hrvatski premijer.

Na zapadnobalkanskom investicionom samitu sudjeluju i premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić, Crne Gore Milo Djukanović i Kosova Isa Mustafa.

XS
SM
MD
LG