Dostupni linkovi

Berlinale: Posebno priznanje filmu "S one strane" Zrinka Ogreste


Berlinale 2016.
Berlinale 2016.

Europa Cinemas je mreža od 977 kina u 42 europske zemlje koja pomaže distribuciju europskih filmova uz promotivnu podršku i financijski poticaj. Europa Cinemas je podržan od programa MEDIA Europske komisije, CNC-a i Eurimagesa.

Glavnu novčanu nagradu dobila je belgijsko-francuska drama The First, The Last (Les Premiers, les Derniers) u režiji Boulija Lannersa, a posebno priznanje žirija osvojili su filmovi Aslıja Özgena All Of A Sudden i Ogrestin S one strane, saopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

"Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći - kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno", izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta.

Europa Cinemas Label u sklopu Berlinalea pokrenut je 2005. godine kako bi europskim filmovima pomogao da povećaju distribuciju i podignu razinu vlastite prepoznatljivosti kod publike i kod medija. O pobjednicima je ove godine odlučivao međunarodni žiri u sastavu: Greta Akcijonaite (Kino Pasaka, Vilnius, Litva), Mathias Holtz (Folkets Hus och Parker, Švedska), Gosia Kuzdra (Kino Muza, Poznan, Poljska) i Torsten Raab (Puschkino, Halle, Njemačka).

Film S one strane svoju je svjetsku premijeru doživio 14. veljače u Berlinu, a 4. ožujka bit će prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu 'Ženijalnog vikenda', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika.

XS
SM
MD
LG