Dostupni linkovi

Papa se založio za jačanje Evropske unije


Papa Franja založio se danas za "ponovno osnivanje" Evropske unije i rekao da je zbog toga, izuzetno, prihvatio da primi prestižnu međunarodnu nagradu "Karlo Veliki" koja se dodeljuje za jačanje jedinstva Evrope.

"Evropa je takva snaga, takva kultura da ne treba da se istroši. Treba sve da učinimo da ona ide napred", rekao je papa u vreme kada se Evropa dve godine suočava s brojnim izazovima koji je dele, od dužničke krize do priliva migranata.

Papa je više puta ponovio da je potrebno "ponovo osnovati" globalni evropski projekat.

"Evropa ne treba da bude baka nego ponovo da bude majka", rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da će u maju primiti prestižnu nagradu "Karlo Velik" koja se svake godine uručuje u nemačkom gradu Ahenu, ali da će je on primiti u Vatikanu i "posvetiti Evropi".

Nagrada "Karlo Veliki" dodeljuje se od 1950. u Ahenu za doprinos evropskom jedinstvu osobi koja se angažovala za Evropu i njeno ujedinjenje.

"Gde su danas jedan (Konrad) Adenauer, jedan (Rober) Šuman? Posle dva rata oni su osnovali Evropsku uniju", rekao je papa novinarima u avionu na putu iz Meksika za Rim, osvrćući se na nemačkog i francuskog državnika koji su postavili temelje ujedinjene Evrope.

XS
SM
MD
LG