Dostupni linkovi

U fokusu EU samita migranti i Brexit


Ilustrativna fotografija

Potencijalni izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza dvije su glavne teme o kojima će raspravljati šefovi država - članica EU na samitu koji počinje u Briselu.

Evropski čelnici okupit će se na dvodnevnom samitu kako bi pokušali postići dogovor između Europske unije i Londona oko zahtjeva britanske vlade kako bi se izbjegao “Brexit” izlazak Velike Britanije iz članstva Unije.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je, kako "nema nikakve garancije " da će doći do dogovora, unatoč rastućem optimizmu da je sporazum na vidiku. Upozorio da su pregovori o zahtjevima Britanije za reforme u EU dosegli su "kritičnu tačku" i da je rizik da London napusti taj blok stvaran.

Samit se održava u atmosferi sve jačih pritisaka nekih država koje su posebno na udaru migranata, naročito Austrije, da se pojačaju kontrole granica pa čak i zatvore granice i bojazni da bi mogao da bude ugrožen Šengenski sporazum - jedno od temeljnih vrijednosti EU.

Mnogi evropski lideri upozorili su da EU ima šest do osam sedmica da nađe neko zajedničko rješenje. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će izvršiti pritisak na druge lidere EU na predstojećem samitu u Briselu da sarađuju sa Turskom sa ciljem obuzdavanja priliva izbjeglica.

XS
SM
MD
LG