Dostupni linkovi

EP pozdravlja reforme u Crnoj Gori, traži jačanje vladavine zakona


Čarls Tanok, Izvjestilac EP za Crnu Goru
Čarls Tanok, Izvjestilac EP za Crnu Goru

Evropski parlament (EP) pozdravlja napredak u pregovorima Crne Gore o članstvu s Evropskom unijom i poziv NATO-a Podgorici za dijalog o ulasku u redove Atlantskog saveza i naglašava da "sveukupni napredak u pregovorima s EU zavisi od ostvarenih rezultata na polju vladavine prava".

To se navodi u nacrtu rezolucije koji je danas u Briselu razmotrio i podržao Spoljnopolitički odbor EP, a u kojem se naglašava zadovoljstvo "zbog makroekonomske stabilnosti i povoljnih promjena u privredi" Crne Gore, ali u isto vrijeme i "izaziva zabrinutost zbog krajnje polarizovane političke klime i bojkota parlamentarnog djelovanja od strane dijela opozicije" u Crnoj Gori.

U dokumentu koji konačno na plenumu treba da usvoji EP, pozivaju se sve političke snage u Crnoj Gori da uspostave dijalog i konstruktivnu saradnju u miroljubivom duhu, a "od nadležnih vlasti se očekuje da provedu temeljitu istragu nasilja tokom demonstracija, uključujući tvrdnje o pretjeranoj primjeni sile od strane policije ".

EP, kako se navodi, "pozdravlja pogranične sporazume Crne Gore s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i poziva Podgoricu da, oslanjajući se na to, ubrza rad na utvrđivanju granica i sa Hrvatskom i Srbijom".

Takođe, "ohrabruje Crnu Goru da u duhu predusretljivosti i dobrosusedstva rješava bilateralne probleme sa susjedima i to najbrže u sklopu pregovora o članstvu" s EU.

Parlament EU poziva vladu u Podgorici da što prije primijeni novi izborni zakon prije organizovanja novih izbora.

U nacrtu rezolucije se "pozdravlja valjan napredak u poboljšanju zakonskog okvira za jačanje nezavisnosti sudstva, ali se traži "potpuna i cjelovita primena odredbi zakona u vezi sa tim" te se naglašava "zabrinutost zbog pritisaka na nezavisnost sudstva".

EP "predočava da uprkos povoljnom napretku u usvajanju zakona, korupcija i dalje predstavlja krupan problem, posebno na području javnih nabavki, zdravstva, obrazovanja, uređenja teritorije i građevinarstva".

Parlamentarci EU "primaju na znanje sudski postupak protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića i drugih političkih rukovodilaca u sklopu korupcionaške afere u visokoj ravni" i ocjenjuju to kao "povoljan znak, budući da je učinjen presedan u iskorenjivanju korupcije na visokom nivou".

U dokumentu, koji je pripremio izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok, se "ističe zabrinutost zbog činjenice da je i dalje nizak broj presuda u aferama organizovanog kriminala i zapljene imovine kriminalaca".

Velika pažnja i vidna zabrinutost je u nacrtu rezolucije stavljena do znanja "zbog pomanjkanja slobode u sredstivima javnog informiasanja u Crnoj Gori".

EP "s uznemirenošću prima na znanje da postoje bitna razmimoilaženja unutar medijske zajednice, pomanjkanja etičkih i profesionalnih normi, slabog nagrađivanje i nepostojanja sigirnosti novinara".

Od vlasti u Podgorici se traži i da rasvijetle počinioce i naredbodavce napada na novinare, uključujući ubistvo Duška Jovanovića 2004. godine.

XS
SM
MD
LG