Dostupni linkovi

Kolegij Tužilaštva BiH traži smjenu potpredsjednice VSTV


Kolegij svih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio je smjenu i sankcionisanje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

Kolegij tužilaca, kako se navodi u saopštenju, jednoglasno je zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

"Sa svojim istupima navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i drugi i Pavlović banka, čime direktno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo", navodi se u saopštenju za javnost kolegija tužilaca.

„Kolegij je zauzeo stav da se odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vasvije Vidović zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice", navodi se u saopštenju.

Inače, Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, gostovala je u u ponedjeljak navečer u emisiji "U škripcu" u programu TV Alfa, čiji je osnivač „Dnevni avaz“.

Jukić je rekla da je objavljivanje transkripata razgovora u javnosti prije nego su pročitana na ročištu za određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a, narušena njegova prava.

„Radončiću su u ovom procesu narušena prava jer su objavljeni transkirpti iz istrage koja je tajna i ne može biti nikako javna. Javna je kada počinje glavni pretres. Ne znači ništa kada je nekom određen pritvor, jer vidite da ima mnogo slučajeva da neko nije nikada optužen. Mi, kada je u pitanju pritvor moramo da vodimo računa da on traje što moguće kraće, a sve zbog principa presumpcije nevinosti i prava na pravično suđenje", kazala je Jukić.

XS
SM
MD
LG