Dostupni linkovi

Fondacija "Istina, Pravda, Pomirenje" podnijela krivične prijave protiv Dodika


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Fondacija "Istina, Pravda, Pomirenje" iz Tuzle podnijela je u utorak tri krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog krivičnog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, javila je dopisnica RSE Mirela Bektić.

Krivična prijava podnijeta je Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu FBiH i Tužilaštvu RS, a odnosi se na istup Milorada Dodika u Beogradu kada je nakon hapšenja Slobodana Pavlovića izjavio: "BiH nije mogla opstati ni onda kada su ovdje 500 godina bili Turci, pa neće ni ovi sada savremeni Turci uspjeti ništa".

"Izvršena je i povreda sva tri ustava u kojima je bošnjački narod definisan kao konstitutivan, a Milorad Dodik, ne prvi put, tretira ga kao 'savremene Turke', pridružujući se tako svom generalu Ratku Mladiću, koji je Srebrenicu 'oslobodio od Turaka' i tako dogurao do haških ćelija", kazao je na konferenciji za novinare Sinan Alić, predsjednik Fondacije.

Alić je naveo kako za Dodikove istupe u javnosti snose odgovornost pravosudne institucije u BiH, ali i OHR.

"Za ovakvo divljanje Milorada Dodika koji ovih dana dostiže vrhunac i dobija dimenzije političkog bjesnila sa nesagledivim posljedicama za ovu državu krivi su mnogi - pravosudne institucije ove države i oba entiteta, jer ne čine ništa da zaštite građane i državu od opasnog djelovanja Milorada Dodika", poručio je Alić.

Predsjednik Fondacije naveo je i da je moralna odgovornost na građanima BiH.

"Posebno Republike Srpske, prvenstveno njenoj intelektualnoj eliti koja uporno šuti i ne prepoznaje da ih Milorad Dodik zloupotrebljava kao grudobran", rekao je Alić.

XS
SM
MD
LG