Dostupni linkovi

Sarajevo: Počinju pregovori sa EU o prilagođavanja SSP-a


Pregovori između BiH i Evropske unije o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) počeće danas u Sarajevu. Cilj pregovaranja je omogućiti Hrvatskoj da svoju robu uvozi u BiH pod istim uvjetima kao i ostale članice EU.

Bosna i Hercegovina tokom ovih pregovora mora da se izbori za takvo rješenje koje neće ugroziti bosanskohercegovačke proizvođače hrane, koji nemaju subvencije, kao poljoprivrednici u EU. To njihove proizvode u startu čini jeftinijim. Domaći poljoprivrednici bi se našli pred propasti ako bi se takvi subvencionirani proizvodi iz Hrvatske našli na policama bh. trgovačkih lanaca.

Predsjedavajući Predjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je jučer, nakon što je predao aplikaciju BiH za članstvo u EU, izjavio da bi u pregovorima o adaptaciji SSP-a EU trebalo da shvati kako u BiH treba zaštiti domaće proizvođače hrane, jer bi u protivnom poljoprivreda bila potpuno uništena.

“Nema razloga da se ne vjeruje da možemo zaštititi domaću proizvodnju i ujedno otvorimo tržište za robu iz EU”, izjavio je Čović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je istakao da će se danas pregovarati o koncesijama na poljoprivredne, prehrambene i riblje proizvode, a pred bh. pregovaračkim timom je težak zadatak.

Šarović je kazao kako u konkretnom slučaju puko tehničko prilagođavanje nije opcija za vlasti BiH.

“U igri je pregovaranje u kojem BiH traži zaštitu, posebno hrane životinjskog porijekla”, pojasnio je Šarović.

Kazao je kako bi adaptacija SSP-a trebala biti provedena u fazama, uz postepeno prilagođavanje, kako bi BiH “podnijela teret” otvaranja svog tržišta.

“Ako bismo odmah pristali na cjelovito prilagođavanje, to bi dramatično pogoršalo poziciju poljoprivrednih proizvođača u BiH jer nemamo mehanizme zaštite, odnosno poticaja”, kazao je Šarović.

XS
SM
MD
LG