Dostupni linkovi

EU ukinula većinu sankcija Bjelorusiji


Aleksandar Lukašenka, predsjednik Ukrajine

Ministri vanjskih poslova EU izglasali su ukidanje većine sankcija protiv Bjelorusije nakon popravljanja stanja ljudskih prava i demokratskih stanadarda, i u zajedničkom tekstu koji je usvojio Savjet EU, pohvalili zajedničku saradnju nastavljajući tako politiku otopljavanja odnosa sa Minskom.

Kritičari se međutim plaše da će ovaj potez omogućiti autoritarnom režimu predsjednika Aleksandra Lukašenke da se vrlo brzo opusti.

Dvadesetosam ministara vanjskih poslova su se saglasili da 170 Bjelorusa, uključujući i predsjednika Lukašenku i nekoliko visokih zavničnika, te tri velike komapnije, budu skinute sa crne liste EU koja je podrzumijevala zabranu izdavanja viza za putovanja te zamrzavanje sredstava u inostranstvu.

Portparol bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova, Dmitri Mirončik okvalifikovao je odluku EU kao "važnu fazu prema potpunoj normalizaciji naših odnosa" dodajući da " to otvara nove mogućnosti za širu i raznovrsnu saradnju" između Bjelorusije i EU.

Ukidanje sankcija efektivno stupa na snagu 1.marta.

Kako se i očekivalo, EU je ostavila na snagu embargo na oružje i produžila ga na još godinu dana, kao i sankcije za četvoro bjeloruskih zvaničnika osumnjičenih za učešće u nestanaku opozicionih aktivista prije više od jedne decenije.

Većina sankcija EU Bjelorusiji je bila uvedena nakon brutalnog obračuna sa opozicijom prilikom predsjedničkih izbora 2010., ali neke od sankcija datiraju i i iz 2004.godine.

Govoreći sa novinarima izvan samog sastanka u Briselu, ministar vanjskih poslova Litvanije, Linas Linkevičius insitirao je na tome da ovaj potez ne znači da će EU smanjiti "očekivanja i zahtjevi" prema bjeloruskim vlastima.Švedska minitrica Margot Wallstrom rekla je da EU zna " da se pitanja ljudskih prava i demokratije niejsu suštinski promijenila, a poljski šef diplomatije Witold Waszczykowski je djelimično ukidanje sankcija režimu Aleksandra Lukašenke nazvao "eksperimentom"

Bjelorusija je nedavno pohavaljena na Zapadu jer je u avgustu oslobodila političke zatvorenike, kao i zbog uloge koju je imala u međunarodnim pregovorima za zaustvaljanje sukoba na istoku Ukrajine.

Bivši bjeloruski politički zatvorenik Ales Bjaljatski pak bio je među onima koji su apelovali na evropske lidere da zadrže pritisak sankcijama na zvanični Minsk, tvrdeći da se situacija unutar ove bivše sovjetske republike nije popravila.

XS
SM
MD
LG