Dostupni linkovi

Advokatica Vidović pozvana za svjedoka i isključena iz Radončićeve odbrane


Vasvija Vidović, advokatica iz BiH

Advokatica Vasvija Vidović isključena je iz tima odbrane predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB-a) i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i to zbog toga što je dobila status svjedoka u procesu koji se vodi protiv Radončića u Sudu Bosne i Hercegovine.

Ona ističe da joj je na isti način onemogućeno i da zastupa optuženu Bilsenu Šahman, nevjenčanu suprugu Bakira Dautbašića.

Vidović je kazala kako su Radončić i Šahman obaviješteni da je ona pozvana kao svjedok na glavni pretres, nakon čega im je data lista na kojoj su se nalazili prijedlozi novih advokata.

"Ja o tome nisam obaviještena, što je začuđujuće. Sud je njih obavijestio da ih ja ne mogu braniti s obzirom na to da sam pozvana kao glavni svjedok na glavnom pretresu", rekla je Vidović.

Dodaje da ona nema veze ni saznanja o djelima koja se stavljaju Radončiću i Šahman na teret, izuzev onoga što su joj oni rekli.

"Činjenica je da sam ja Radončića od pojave njegovog imena u kosovskoj optužnici po pitanju njegovog statusa zastupala. To je bilo poznato i Tužilaštvu i Sudu BiH s obzirom na to da sam podnosila različite podneske u vezi s tim, a imenovala sam i istražitelja da mi u tome pomogne", rekla je Vidović.

Vidović je rekla da je na ročištu tražila da se izuzmu svi materijali koje je prikupilo Tužilaštvo BiH, a koji predstavljaju privilegovanu dokumentaciju odbrane koja nema veze s ovim predmetom, nego s predmetom koji se vodi ispred pravosudnih institucija Kosova.

"Tužilaštvo je znalo da sam ja advokat, ali me ipak pozvalo da razjasnim te činjenice i predam punomoći. To sam i učinila. Moje svjedočenje i moje radnje nemaju nikakve veze s navodnim izvršenjem krivičnih djela koja se gospođi Šahman i gospodinu Radončiću stavljaju na teret, izuzev što sam njihov advokat, niti sam o tome svjedočila", kazala je Vidović.

Smatra da se radi o nekorektnom i nezakonitom postupku kojim se sprečava priprema odbrane Radončića i Šahman.

"Duboko sam pogođena ovim što se desilo. Obavijestila sam advokatsku regionalnu i federalnu komoru i komore koje se bave ovim poslovima, a koje vode međunarodne projekte koji se tiču advokature i zaštite advokata. Ja ću se s ovim boriti do kraja jer mi ovo nije prvi put", kazala je Vidović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG