Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta BiH podržao ukidanje "bijelog hljeba"


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su u prvom čitanju podržali izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje predviđaju ukidanje takozvane naknade "bijeli hljeb" za izabrane i imenovane zvaničnike.

Izmjene ovog zakona u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, a nadležna komisija jučer je podržala ukidanje te naknade.

Ovaj zakon Predstavnički dom usvojio je na sjednici 26. februara prošle godine, ali nije razmatran u Domu naroda.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut u obraćanju delegatima ocijenio je da je ova naknada zapravo naknada za nerad te je pozvao delegate da podrže ove izmjene.

Odbacio je tvrdnje pojedinaca da postoji povezanost između "bijelog hljeba" i restrikcija izabranih dužnosnika za obavljanje nekih poslova nakon okončanja mandata u roku od šest mjeseci te je naglasio da je mala lista onih poslova koje ne mogu obavljati.

Predloženom izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

XS
SM
MD
LG