Dostupni linkovi

Pregovori o adaptaciji SSP 16.februara u Sarajevu


Pregovori između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da počnu 16. februara u Sarajevu, izjavio je šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak.

Tinjak je naveo da su do sada vođene konsultacije sa predstavnicima EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da 16. februara u Sarajevo treba da stignu predstavnici EU i da otpočnu konkretni pregovori.

"Vijeće ministara BiH usvojio je osnove za vođenje pregovora za zaključivanje protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju imajući u vidu pristupanje Hrvatske EU", podsjetio je Tinjak.

On je izjavio novinarima u Sarajevu da te osnove sadrže odgovor BiH baziran na prethodnim zaključcima Predsjedništva i Vijeća ministara na zahtjev Evropske komisije.

Tinjak je precizirao da je riječ o koncesijama na poljoprivredne, prehrambene i druge proizvode o kojima će biti pregovarano.

On je istakao da se na prvom sastanku ne može očekivati rješenje, ali se nada da će biti napravljen napredak.

"Što se mene tiče, pristupanje EU je prioritet broj jedan. Negdje imate dobit, negdje gubite, negdje imate pristupne fondove. EU je upravo otvorila pristupne fondove da bi se države pripremile za ulazak u Uniju. Do nas je da ih koristimo", zaključio je Tinjak.

XS
SM
MD
LG