Dostupni linkovi

Merkel: Potrebna bolja zaštita spoljnih granica


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu na bolju zaštitu spoljnih granica EU kako bi se održala Šengenska zona.

"Potrebno je da zaštitimo spoljne granice jer želimo da održimo Šengen. Neuspjeh u zaštiti granica ugroziće slobodno kretanje ljudi, što je osnov za bogatstvo bloka", naglasila je Merkel.

Prema njenim riječima, zaštita granica EU nije dobra na moru, čime je indirektno ukazala na Grčku gdje je iz Turske preko Egejskog mora stigao veliki broj izbjeglih.

Evropska komisija je upozorila Grčku da bi se mogla suočiti sa dodatnim kontrolama na granicama sa drugim članicama Šengenske zone, ukoliko ne ispravi "ozbiljne propuste" u obezbjeđenju spoljne granice evropskog bloka.

Merkel, koja je proške godine otvorila granice Njemačke Sirijcima izbjeglim od rata, nalazi se pod sve većim pritiskom da ograniči priliv migranata, nakon što je više od milion azilanata stiglo u Njemačku.

Rezultati ankete objavljene prošle sedmice pokazali su da je podrška javnosti za Merkel pala na najniži nivo za proteklih četiri i po godine i da je više od 80 odsto Nijemaca izrazilo sumnju da Vlada drži pod kontrolom izbjegličku krizu.

Merkel u ponedjeljak putuje u Ankaru radi sastanka sa premijerom Ahmetom Davutogluom da bi pokušali da pronađu zajedničko rješenje za sprečavanje krijumčarenja ljudi.

XS
SM
MD
LG