Dostupni linkovi

Obama i Si za snažan odgovor na provokacije Severne Koreje


Predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Djinping, izjavili su da je neophodan snažan dogovor na provokacije Severne Koreje, saopštila je u petak uveče Bela kuća, javile su svetske agencije.

Obama i Si su u telefonskom razgovoru istakli važnost "jakog međunarodnog odgovora na provokacije Severne Koreje, posebno putem rezolucije u Savetu bezbednosti UN".

Američki predsednik nije izneo detalje o mogućem sadržaju takve rezolucije.

Američki sajt 38 North saopštio je u petak da je Severna Koreja počela da dovozi gorivo u okviru priprema za najavljeno lansiranje rakete ovog meseca, uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Sajt koji se bavi aktivnostima u Severnoj Koreji navodi da snimci s američkih komercijalnih satelita pokazuju sve više kretanja ljudi i opreme oko lansirne rampe i skladišta goriva.

Manje od mesec dana od nuklearnog testa, vlasti u Pjongjangu navele su da će lansirati raketu sa satelitom u periodu od 8. do 25. februara.

Severna Koreja insistira da njen svemirski program ima isključivo naučne svrhe, ali SAD i njihovi saveznici smatraju da je cilj lansiranja proba projektila koji može da stigne do američkog kopna.

XS
SM
MD
LG