Dostupni linkovi

Ministarstvo o Solani


Ministarstvo održivog razvoja i turizma nema mandat, ni namjeru da komentariše odluke suda, ali cijeneći važnost tog područja, opredjeljenje Ministarstva i drugih resornih institucija za zaštitu je nesporno, saopšteno je iz resora na čijem je čelu Branimir Gvozdenović. Navodi se da se sudskom odlukom ne utiče se na proces zaštite u planskim dokumentima nižeg reda.

„Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, predviđa zaštitu ovog lokaliteta i izgradnju komplementarnih turističkih sadržaja (posmatranja flore i faune i eko rizort) na jednom manjem dijelu Solane, na kojem i sada postoji građevinsko područje površine oko svega šest hektara (od ukupno skoro 1500ha koliko obuhvata cijela Solana), te nema ni govora o bilo kakvim velikim turističkim ili drugim kapacitetima u okviru lokaliteta Solane. Na tim principima izrađen je i Prostorni plan opštine Ulcinj koji je u fazi Predloga. Na kraju, i sami državni plan nije predviđao pretvaranje kompleksa Solane u građevinsko područje. Nacrt Prostornog plana za obalno područje, koji je sada u fazi javne rasprave, predviđa širu razvojnu turističku zonu od 70 hektara, ali ona najvećim dijelom obuhvata prostor van granica Solane”, naveli su iz Ministarstva.

U tom resoru decidno tvrde da niko ni od opštine ni od Ministarstva ne može tražiti izdavanje bilo kakve građevinske dozvole za taj prostor, jer ne postoje planski preduslovi za tako nešto. Oni su u saopštenju dnevniku Vijesti odbacili i optužbe da se proces stavljanja Solane pod zaštitu odgađa.

XS
SM
MD
LG