Dostupni linkovi

EU će izdvojiti 3 milijarde eura za pomoć izbjeglicama


Izbjeglički kamp u Turskoj
Izbjeglički kamp u Turskoj

Svih 28 zemalja članica dogovorile su način kako će financirati fond za pomoć sirijskim izbjeglicamahttp://www.slobodnaevropa.org/section/refugee-crisis/4249.html u Turskoj u iznosu od tri milijarde eura.

"Evropa provodi svoju odluku o fondu od tri milijarde eura za izbjeglice u Turskoj i nastavit ćemo i dalje raditi s našim turskim partnerima kako bismo postigli konkretne rezultate", izjavio je nizozemski premijer Mark Rutte.

Dogovor će omogućiti dostavu humanitarne pomoći izbjeglicama u Turskoj, u prvom redu hrane, zatim za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i usluge.

Taj fond je dogovoren na samitu EU-Turska održanom 29. novembra u Bruxellesu.

Od tri milijarde eura, jedna milijarda bit će osigurana iz evropskog proračuna, a dvije milijarde osiguraće zemlje članice u skladu sa visinom njihovog bruto nacionalnog dohotka.

Najveći dio od te dvije milijarde izvojiće Njemačka 427,5 milijuna eura, zatim Velika Britanija 327,6 milijuna, Francuska 309,2 milijuna i Italija 224,9 milijuna.

Dogovor zemalja članica pozdravila je i Evropska komisija, koja je svoj doprinos s ranije obećanih 500 milijuna eura sada povisila na milijardu eura.

XS
SM
MD
LG