Dostupni linkovi

Glavni pregovarač sirijske opozicije stigao u Ženevu


Vođa sirijskih pobunjenika Mohamed Aluš stigao je večeras u Ženevu gde bi trebalo da predvodi delegaciju sirijske opozicije na mirovnim pregovorima organizovanim pod pokroviteljstvom UN.

Aluš je član politbiroa naoržane pobunjeničke grupe Džaiš al-Islam (Vojska islama), salafističkog pokret koji podržava Saudijska Arabija.

Aluša je za glavnog pregovarača pobunjenika u Ženevi imenovao Visoki odbor za pregovore (HNC), vodeća koalicija sirijske opozicije koja okuplja političke i oružane grupe.

Predstavnici sirijske opozicije razgovarali su danas u Ženevi sa glavnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, ali nisu još pristali da počnu prave indirektne pregovore sa sirijskim vlastima čiji se predstavnici takođe nalaze u Ženevi.

Visoki odbor već nekoliko dana ponavlja da su njegovi uslovi za otpočinjanje indirektnih mirovnih pregovora sa sirijskim vlastima u Ženevi prekid bombardovanja, prestanak opsada gradova i oslobađanje zatvorenika.

UN želi da uspostavi indirektne razgovore između dve strane, izaslanici će biti zaduženi da idu od jedne do druge strane.

Taj proces bi mogao da traje šest meseci, koliko su UN odredile da bi se dogovorili o prelaznim vlastima koje bi organizovale izbore do sredine 2017. godine.

Proces pregovora ponovo su pokrenule u novembru zapadne sile, Rusija, arapske zemlje, Iran i Turska i njihove diplomate su aktivni u kuloarima nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG