Dostupni linkovi

Potpredsjednica Federacije BiH u povodu Dana hidžaba


Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović u povodu svjetskog Dana hidžaba, dala je podršku svim ženama koje su na različite načine danas dale doprinos obilježavanju ovog dana i aktivno se uključile u borbu za vjersku toleranciju i razumijevanje.

Nizom aktivnosti, okupljanjima i šetnjom, danas je i iz BiH, kaže ona, upućena jasna poruka da "treba da razbijemo barijere i predrasude, da štitimo pravo i dostojanstvo svake žene, njeno pravo na izbor i da i na taj način jačamo svijest o ljudskim pravima".

" Isto tako, današnji dan je i prilika da se osvrnemo na nedavnu odredbu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) o zabrani nošenja vjerskih obilježja sudijama i tužiocima, odnosno nosiocima pravosudnih funkcija" naglasila je potpredsjednica FBiH.

Smatra da je odbredba donesena ishitreno, bez ikakve prethodne javne rasprave kao ni precizno utvrđenih vjerskih obilježja koje su predmet zabrane, te da za posljedicu ima spolnu i vjersku diskriminaciju jer se, kada je u pitanju način odijevanja, najviše odnosi na žene i to na žene islamske vjere.

XS
SM
MD
LG