Dostupni linkovi

Španski socijalisti spremni na pokušaj formiranja vlade


Predsjednik španske Socijalističke partije Pedro Sančes izrazio je u subotu spremnost da njegova stranka formira novu vladu u koaliciji s drugim partijama, javile su svjetske agencije.

Odlazeći konzervativni premijer Marijano Rahoj priznao je nedavno da više nema saveznike za formiranje vlade. Od 350 mesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je Rahojeva konzervativna Narodna stranka - 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slijede socijalisti s 90 mandata i ljevičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu, s 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena ljevica je osvojila dva mjesta.

Sančes nije konkretno rekao s kojim strankama bi ušao u koaliciju, mada je nedavno rekao da ne želi vladu s desnicom, odnosno sa strankom Građani, kao ni s Podemosom.

Lider socijalista je, takođe, rekao da ne želi ni u koaliciju s Rahojom.

Analitičari ocjenjuju da će Sančes, ipak, formirati vladu s Podemosom iako je optužio lidera te stranke Pabla Inglesijasa za ucjenu jer je Podemos unaprijed postavio određene uslove za ulazak u vladu.

Španski kralj Felipe VI sljedeće sedmice bi trebalo da povjeri sastav vlade novom mandataru pošto je Rahoj odbio da postane novi premijer zbog nedovoljne podrške u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG