Dostupni linkovi

Merkel: Izbjeglice imaju samo privremeno boravište


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da će azilanti iz Sirije i Iraka otići kući po završetku sukoba u njihovim zemljama.

Merkelov je izjavila da je, uprkos naporima za integraciju izbjeglica i njihovom zbrinjavanju, važno istaći da su oni dobili samo privremenu dozvolu za dolazak u ograničenom vremenskom periodu.

"Potrebno je reći da izbjegli imaju privremenu dozvolu za boravak i da se očekuje da će, nakon uspostavljanja mira u Siriji, poslije poraza IDIL-a (Islamska država Iraka i Levanta) u Iraku, otići svojim kućama", kazala je Merkel na sastanku sa članovima njene stranke Hrišćansko demokratske unije (CDU) u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Ona je podsjetila da se 70 odsto izbjeglih, koji su pobjegli u Njemačku tokom sukoba u bivšoj SFRJ, vratilo u svoje matične države.

Merkel, iako je sve izolovanija zbog svoje politike "otvorenih vrata", odupire se pritisku pojedinih konzervativaca da odredi broj za prijem izbjeglica ili da zatvori granice Njemačke.

Međutim, sve veća zabrinutost zbog kapaciteta Njemačke da se izbori sa prilivom izbjeglica i rizika od kriminala i bezbjednosti nakon niza seksualnih napada u Kelnu i drugim gradovima uticali su na pad podrške CDU i njenoj sestrinskoj partiji iz Bavarske Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU).

XS
SM
MD
LG