Dostupni linkovi

Vrhovni sud naložio Mamiću da se izvini gej osobama


Vrhovni sud Hrvatske naložio je izvršnom predsedniku Dinama Zdravku Mamiću da se javno izvini zbog svojih izjava kojima je diskriminisao gej populaciju, objavile su danas organizacije civilnog društva koje se bave pravima LGBT osoba.

Oni su tužili Mamića zbog njegove izjave od pre nekoliko godina da u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebalo da igraju fudbal, jer gej čoveka ne može da vidi kao člana reprezentacije, već samo kao "kao baletana, tekstopisca i novinara".

"Ovom presudom sud je Zdravku Mamiću naložio javno izvinjenje koje mora u roku od tri dana zajedno s presudom da objavi u dnevnim novinama Jutarnji list i zabranio mu ponavljanje dela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne sme da koristi govor mržnje prema LGBT osobama", saopštile su organizacije civilnog društva koje su i tužile Mamića.

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravile su odluku Vrhovnog suda i ocenile da je tom presudom sud "zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih grupa gradjana, svih manjinskih grupacija, od svakog oblika javnom podsticanja na diskriminaciju".

XS
SM
MD
LG