Dostupni linkovi

Izrael: ID uživala u turskom novcu za naftu


Militanti "Islamske države" (ID) finansirani su "turskim novcem", izjavio je u Atini u utorak 26.januara, izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

"Kao što znate, Daeši (ID) su uživali u turskom novcu za naftu, veoma, veoma dugo vremena. Nadam se da će to biti okončano", rekao je Jalon poslije sastanka sa svojim kolegom Panosom Kamenosom.

"Na turskoj je vladi i rukovodstvu da odluče da li žele da budu dio bilo kakve saradnje u borbi protiv terorizma. To do sada nije slučaj", kaže bivši načelnik generalštaba izraelske vojske.

Navodi izraelskog ministra mogli bi još više da ugroze pokušaje poboljšanja odnosa između dvije države nakon godina udaljenosti, navodi Reuters.

Turska je ranije negirala da je omogućavala krijumčarenje nafte militantima "Islamske države" koja kontroliše velike dijelove teritorije Sirije i Iraka.

SAD su prošlog mjeseca odbacili optužbe Rusije da su turska vlada i porodica predsjednika Turske, Redžepa Tijpa Erdogana umiješni u trgovinu naftom sa ID.

Ipak, portparol Stejt Dipartmenta, Mark Toner takođe je u decembru rekao da ID prodaje naftu posrednicima koji su umiješani u krujumčarenje nafte uz granicu sa Turskom.

Izraelski ministar odbrane Jalon, u Atini je još reako da je "Turska dozvolila džihadistima da iz Evrope idu u Siriju i Irak i nazad, kao dio terorističke mreže Daeša" dodajući da se nada "da će se to zaustaviti".

XS
SM
MD
LG