Dostupni linkovi

Štrajk prosvetnih radnika u Srbiji 25. februara


Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika u Srbiji odlučili su danas da 25. februara stupe u jednosatni štrajk upozorenja.

Oko 300 predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika na skupu održanom u Domu sindikata, kao jedan od zahtjeva navelo je povlačenje Nacrta zakona o platama u javnom sektoru, jer bi, kako su ocijenili, mogao da izazove velike probleme u obrazovanju.

Prema riječima predstavnika sindikata, prosvetni radnici od vlade traže i korekciju koeficijenta za četiri odsto od aprila i četiri odsto od oktobra.

Jedan od zahtjeva je i isplata jednokratne pomoći od 5.000 dinara do 15. februara, koja može da se zove i Svetosavska nagrada, rekao je predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Branislav Pavlović. Pavlović je dodao da prosvetni radnici traže i sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predstavnici sindikata najavili su da će ministru prosvete Sr]anu Verbiću uputiti rezoluciju kojom se hitno traži formiranje nezavisne komisije koja će utvrditi zašto raspodjela tehnoloških viškova u prosveti nije provedena do kraja, a posebno u školskoj upravi Beograd.

Prosječna plata zaposlenih u prosveti je 37.000 dinara (oko 315 eura). U Srbiji oko 150.000 zaposlenih radi u obrazovanju.

"Drugi recept osim štrajka ne postoji. Ne postoji akademski način da vlast ubijedimo da je prosveta važna. Jedino nam preostaje da nagovijestimo štrajk, da ustanemo i da se borimo", rekla je predsjednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Odluku o štrajku donijeli su članovi Sindikаta rаdnikа u prosveti Srbije, Sindikаta obrаzovаnja Srbije, Unijа sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezаvisnost".

Nastava u školama će 25. februara biti obustvaljena prvog časa u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni.

XS
SM
MD
LG