Dostupni linkovi

Malezijski predsjednik oslobođen optužbi za korupciju


Državni tužilac Malezije oslobodio je u utorak , 26.janaura, premijera Nadžiba Razaka optužbi za krivična djela i korupciju i rekao da nema potrebe za bilo kakvim dodatnim istražnim radnjama.

Nadžib se našao na udaru prošle godine, kada je optužen za loše upravljanje državnim razvojnim fondom i kada je otkriveno da je 681 miliona dolara deponovano na njegov privatni račun.

Državni tužilac Mohamed Apandi Ali rekao je da je taj transfer bio poklon od saudijske kraljevske porodice.

Opozicione stranke osudile su ovakav zaključak s napomenom da imenovanje tužioca od strane premijera usred krize predstavlja sukob interesa.

Analitičari navode da je ovo pobjeda za Nadžiba koja će mu omogućiti da se fokusira na trijumf na sljedećim izborima 2018. godine.

"Zadovoljan sam zaključcima da ta sredstva nisu u formi pronevjere ili mita. Nije objašnjeno zašto je ta donacija data premijeru Nadžibu. Ta stvar je između njega i saudijske porodice", rekao je tužilac Apandi.

Nadžib je član nadzornog odbora državnog investicionog fonda 1MBD.

Premijer je ranije odbacio sve optužbe i rekao da nije primio novac radi lične koristi. Njegova kancelarija odbila je da komentariše zaključke državnog tužioca o ovom slučaju.

Apandi je rekao da je 620 miliona odlara vraćeno donatoru u avgustu prošle godine.

XS
SM
MD
LG