Dostupni linkovi

Počelo suđenje Naseru Oriću


Suđenje ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću zbog zločina nad srpskim zarobljenicima 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca počelo je danas u Sudu BiH.

Na ročištu je dogovoreno da se sudjenje nastavi 16. februara, kada će biti izvedeni i prvi svjedoci.

Po izlasku iz zgrade Suda BiH, Orić nije želio da daje izjave.

Članice Udrženja "Majke Srebrenice" poručile da će se, ako budu pozvane, rado odazvati kao svjedoci na suđenju.

"Nijednoj majci ne bih oprostila da lažno svedoči. Ja lično znam mnogo, bila sam i ranije svjedok, i 'Majke Srebrenice' uvjek će se odazvati i pošteno svjedočiti. Medjutim, mi nikada nećemo pristati da se lažni svjedoci pripremaju u Bijeljini i Beogradu", rekla je predsjednica ovog Udruženja Munira Subašić.

Sud je 9. septembra prošle godine potvrdio tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima.

U tim potvrđenim tačkama navodi se da su su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac Orić i Muhić ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićevi branitelji su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka u Sudu BiH.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi općine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jedno lice u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom ARBiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Na statusnoj konferenciji, održanoj 24. novembra, tužitelj Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović više puta je izjavila da su upitna neka svjedočenja, posebno svjedočenje zaštićenog svjedoka. Ona smatra da će pred Sudom BiH dokazati da njen branjenih nije počinio zločin.

Naser Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području Federacije BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

XS
SM
MD
LG