Dostupni linkovi

Udruženje BH novinari uputili protest zbog upada policije u "Avaz"


Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari uputio je javni protest Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog upada maskiranih i dugim cijevima nauoružanih policajaca u redakciju "Dnevnog avaza" te zastrašivanja i ispitivanja novinara i urednika ovog dnevnog lista.

UO BH novinara podržava aktivnosti pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija, usmjerenih ka otkrivanju kriminalnih djela i hapšenju osoba koje su prekršile zakon. - Istovremeno, u ovom konretnom slučaju, smatramo nedopustivim demonstriranje sile prema "Dnevom avazu" i njegovim novinarima te rušenje integriteta medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja kroz upad naoružanih policajaca u redakciju ovog medija - saopćeno je iz UO BH novinara.

Također, UO BH novinara poziva SIPA-u i Tužiteljstvo BiH da hitno obustave prestres prostorija "Dnevnog avaza" te da iskoriste druga legitimna i zakonska sredstva za dobijanje informacija i dokumneta od značaja za istragu, a koja neće dovesti u pitanje pravo na slobodu izražavanja niti ugroziti slobodan i siguran rad novinara i urednika ovog dnevnog lista.

XS
SM
MD
LG