Dostupni linkovi

EK:Neće biti izolacije Grčke ali se traži bolja kontrola


Evropska komisija saopštila je danas da nema planova za "isključenje Grčke iz Šengena" zbog i dalje mahom neometane navale imigranata u Evropsku uniju.

U Makedoniju je, ipak, upućen tim stručnjaka koji s vlastima u Skoplju treba da utvrde kako EU u ljudstvu i opremi treba da pomogne da se, s grčke i makedonske strane granice, zavede snažnija provjera prolaska izbjeglica i migranata.

Zvaničnici Evropske komisije su naveli da će u tom cilju u Makedoniju, ali i u Srbiju biti upućeni stručnjaci Evropske komisije i agencije za nadzor spoljnih granica Fronteks, o čijem bitnom jačanju u ljudstvu i znatno većim ovlašćenjima u Amsterdamu raspravljaju ministri unutrašnjih poslova EU.

Izvori u Briselu su rekli da su danas u Amsterdamu o tome razgovarali ministri i visoki zvaničnici Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatke, kao i Makedonije i Srbije.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer danas je na zasijedanju u Amsterdamu stavio do znanja da će "pritisak na Grčku biti vršen sve dok ona ne bude ispunila svoje dužnosti".

"Vidjećemo kakvi će rezultati biti idućih sedmica želimo da očuvamo Šengen, hoćemo zajednička evropska rješenja, ali je vremenska stiska velika", upozorio je De Mezijer.

XS
SM
MD
LG