Dostupni linkovi

Sporazum o saradnji bošnjačkih vijeća Srbije i Crne Gore


Predsjednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin i Bošnjačkog veća u Crnoj Gori Osman Nurković potpisali su u ponedjeljak, 25.janura, u Rožajama sporazum o saradnji ta dva nacionalna savjeta.

Oba vijeća su sporazum ranije usvojila na sjednicama, a on je usaglašen sa ustavima i zakonima dvije zemlje. Sporazum predvidja saradnju i zajednički rad u oblastima od značaja za bošnjački narod, naročito u Sandžaku gdje Bošnjaci čine većinsko stanovništvo, saopšteno je iz BNV.

Ugljanin je nakon potpisivanja sporazuma rekao da on predviđa formiranje zajedničkih institucija koje će raditi na unapređenju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka i životnog standarda u Sandžaku.

"Sporazum podrazumijeva ujedinjenje kapaciteta, jedinstven pristup i uspostavljanje standarda u rješavanju problema i izazova sa kojima se susrijeću Bošnjaci Sandžaka, kao pripadnici istog naroda i građani prekograničnog regiona podijeljenog između dvije bliske i susjedne države, buduće članice Evropske unije", rekao je Ugljanin.

On je dodao da je to praktičan način na koji dva najviša predstavnička tela Bošnjaka, pored poboljšanja položaja bošnjačkog naroda, žele dati svoj doprinos i pomoći svojim državama na njihovom putu evropskih integracija.

Nurković je rekao da je potpisivanjem sporazuma ozvaničena već postojeća saradnja.

"Pozivam narodne poslanike u skupštinama Srbije i Crne Gore, kao i predsjednike svih sandžačkih opština da tu saradnju unaprijede svako sa svog aspekta, kako bi sporazum dao rezultate na svim poljima u kojima legitimni predstavnici Bošnjaka aktivno učestvuju", rekao je Nurković.

Osim rukovodstva veća, potpisivanju sporazuma prisustvovali su i poslanici u skupštinama Srbije i Crne Gore, kao i predsjednici sandžačkih opština i skupština opština.

XS
SM
MD
LG