Dostupni linkovi

Oko 1000 Tadžikistanaca pridružlo se IDIL-u


Tadžiksitanske vlasti su saopštile da se do 1000 Tadžika pridružilo militantima "Islamske države" u Siriji i Iraku (IDIL), čime je duplirana brojka koju su zvaničnici ranije objavili.

Ministar unutrašnjih poslova Ramazon Rahimzoda rekao je u ponedjeljak, 25. januara, da se 61 državljanin ove zemlje vratio sa ratišta u Siriji i Iraku, dok je 148 njih poginulo u borbama.

Ranije je predsjednik Tadžikistana, Emomali Ramon rekao i da se među onima koji su otišli da se bore za IDIL nalazi i 21 student.Ramon je rekao da su džamije i druge religiozne institucije glavna mjesta za regrutaciju za "Islamsku državu " u toj zemlji.

Kako je rekao ministar policije tadžikistanski pukovnik Gulmorod Halimov, koji se pridružio IDIL-u prošle godine, do sada je dva puta teško ranjen.

Kako tvrde vlasti, od tada mu "Islamska država" plaća mjesečno 100 dolara kao "penziju".Ova tvrdnja nije nezavisno potvrđena.

Halimov, bivši komandant specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, poznate pod imenom OMON, sam je na YouTube potvrdio da se prodružio militantima IDIL-a.

Tadžikistanske vlasti navode da nastavljaju sa naporima da uhvate Halimova.

Povećano prisustvo snaga bezbjednosti na ulicama prijestonice Dušanbea i dodatni kontrolni punktovi, kako su objasnili, predstavljaju "uobičajene aktivnosti".

XS
SM
MD
LG