Dostupni linkovi

Hamenei: Nikad nismo vjerovali Zapadu


Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei pozvao je danas na bliže ekonomske i bezbjednosne veze sa Kinom, navodeći da Iran nikada nije vjerovao Zapadu.

Hamenei je kineskom predsjedniku Si Đinpingu tokom njegove posjete Iranu rekao da želi da proširi veze sa "nezavisnijim zemljama", navodeći da SAD "nisu poštene" u borbi protiv terorizma u regionu.

"Iranci nikad nisu vjerovali Zapadu i to je razlog zbog kojeg Teheran traži saradnju sa zemljama koje su više nezavisne, poput Kine. Iran je po pitanju energenata najpouzdanija zemlja u regionu jer na našu politiku stranci nemaju uticaj", istakao je Hamenei.

Kineski predsjednik je lider druge članice Savjeta bezbjednosti UN koji je boravio u posjeti Iranu od kako je prošle godine postignut sporazum između svjetskih sila i Teherana. Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Teheran u novembru prošle godine.

"Iran i Kina postigli su saglasnost o povećanju trgovine na 600 milijardi dolara u narednih deset godina. Iran i Kina saglasili su se i o formiranju strateških odnosa", naveo je iranski predsjednik Hasan Rohani na konferenciji za novinare sa Đinpingom.

Iran i Kina potpisali u danas 17 sporazuma, uključujući i saradnju u oblastu nuklearne energije i obnovi trgovinske rute Put svile.

XS
SM
MD
LG